In gesprek met je kind over middelengebruik
Ouders denken vaak dat hun invloed minder wordt naarmate hun kind ouder wordt. Natuurlijk spelen leeftijdsgenoten en vrienden een steeds belangrijkere rol. Toch vinden kinderen de mening van hun ouders nog steeds belangrijk. Daarnaast spelen ouders een belangrijke rol in het signaleren en bespreekbaar maken van middelengebruik. Veel ouders vinden het echter moeilijk om het gesprek over deze onderwerpen te beginnen. Maar als je twijfelt of jouw kind wel eens drugs gebruikt is de beste manier om hier achter te komen door een gesprek met je kind aan te gaan.
Bespreekbaar maken van drugsgebruik:
Op https://www.jellinek.nl/magazine/tips-voor-ouders/ vind je informatie over het opvoeden van een kind. Vind hier (gespreks)tips voor ouders, feiten en cijfers en wat moet je als ouder weten over de drugs die jouw kind (mogelijk) gebruikt. Kijk ook op www.helderopvoeden.nl voor meer tips omtrent opvoeding en middelengebruik.
Gratis adviesgesprek bij Jellinek
Heb je behoefte aan een gesprek met een preventiedeskundige van Jellinek? Neem contact op met Jellinek Preventie voor een gratis adviesgesprek. Voor de afspraak is geen verwijzing nodig. Maak een afspraak via: 088 505 1220. Stel je liever een vraag per mail? Mail dan naar jeugdpreventie@jellinek.nl.
Bijeenkomst in Achterveld voor ouders
Op 7 maart om 19.30 uur organiseren we een ouderavond in de Moespot in Achterveld, voor ouders van jongeren.
Hoe ga je met je kind in gesprek over alcohol, roken en blowen? Helpt het om grenzen te stellen, of wordt het daardoor alleen maar spannender? En hoe gaan andere ouders hiermee om?
Ben je ook nieuwsgierig en praat je graag mee? We verzoeken je om je aan te melden via info@heelkom.nl zodat we weten op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen. Je bent ook welkom aan te sluiten zonder aanmelding.
Drugstest service Jellinek
Elke donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur kun je bij Jellinek in Amersfoort anoniem en gratis je drugs laten testen, om de kans op vergiftiging door onveilige drugs te verkleinen.
Overig aanbod Jellinek:
Jellinek organiseert een Oudercursus voor ouders met kinderen van 12-23 jaar die problematisch middelen gebruiken of gamen. Dit bestaat uit 5 bijeenkomsten met een vaste groep ouders. De oudercursus start op 8 maart in Amersfoort. Meer informatie: www.Jellinek.nl/oudercursus .
Tips voor ouders in de aanloop naar carnaval: “Waar ligt jou grens?”
Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn, ze hebben behoefte aan duidelijkheid. Daarentegen hebben pubers moeite met prioriteiten stellen, risico’s inschatten en beslissingen nemen. Hiervoor hebben ze juist hun ouders nodig.
Stel duidelijke afspraken, grenzen en regels
Misschien ben je bang dat je kind ‘stiekem’ gaat drinken, als je de regel stelt dat het voor z’n 18e niet mag drinken. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderen minder vaak stiekem drinken en later beginnen met drinken, als er thuis duidelijk de leeftijdsgrens van 18 wordt aangegeven. Dus regels stellen heeft zin!
Bespreek consequenties
Laat je kind meebeslissen over de regels en consequenties en maak duidelijk over welke regels niet te onderhandelen is. Leg uit waarom dit zo is en andersom ook: stel de regels bij als je kind daarvoor met goede argumenten komt.
Leg uit waarom je die regels stelt
Jongeren begrijpen dat niet altijd automatisch. Spreek af dat je kind meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt als hij of zij zich houdt aan de afspraken. Houd je zelf ook aan de grens die je gesteld hebt, anders weet je kind niet waar het aan toe is. En onthoud: wat voor volwassenen heel logisch is, is voor pubers niet altijd logisch omdat ze niet nadenken over de gevolgen.
Ga op tijd het gesprek aan, niet te vroeg en niet te laat
Ga het gesprek van te voren aan. Kies een rustig moment, en niet wanneer je kind onder invloed is van alcohol of andere middelen. Een aanleiding voor een gesprek kan iets in de krant of op tv zijn, of een voorval in de buurt. Vraag wat jouw kind ervan vindt en hoe hij of zij met alcohol of andere middelen omgaat. Vraag je kind: “waar ligt jouw grens?”
Veilig thuiskomen is ook een onderwerp. Hoe komt jouw kind thuis? Neemt hij of zij een taxi of nachtbus? Of stapt jouw kind met drank op op de fiets/brommer/scooter of bij iemand die gedronken heeft in de auto?
Geef het goede voorbeeld
Onderzoek laat zien dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen. Kinderen leren door het gedrag van anderen te kopiëren. Wees je bewust van je eigen gedrag wanneer je drinkt (of andere middelen gebruikt). https://www.youtube.com/watch?v=nVP8kmhHgCA
Publicatiedatum: 16-02-2023